Bra att veta om Hundhjälpen – Del 4

Vår artikelserie om Hundhjälpen fortsätter med hur vi transporterar våra hundar / katter:

Våra djur reser uteslutande med flyg vilket vi anser är det tryggaste och snabbaste sättet att resa. Vi flyger så gott som uteslutande med tyska Lufthansa och väljer alltid den kombination av flyg som har den kortaste totala flygtiden för att resan ska vara så skonsam som möjligt för djuren. Dessa lastas om vid mellanlandning i Frankfurt eller München. Dessa flygplatser har anställda djurvårdare som tittar till djuren och kan ingripa om något skulle vara på tok. Skulle mot förmodan en inledande försening leda till att anslutningen i Tyskland missats får hundarna komma ut ur burarna och rastas inne på flygplatsen.

Under flygresan sitter hundarna ensamma eller två tillsammans beroende på storlek och kön i för flyg avsedda stora och godkända transportburar. Dessa lastas i en särskild del av planets fraktutrymme där de spänns fast. Utrymmet är ljust och temperaturen mellan 10-15 grader. Små hundar, under 8 kg samt katter, reser inne i kabinen tillsammans med passageraren.
Hundarna sederas normalt inte inför resan – undantag görs om hunden är mycket agiterad på flygplatsen i Bukarest. Katterna sederas ofta. Väl framme i Sverige deklareras hundarna / katterna i tullen innan de kan överlämnas till sina väntande ägare. Vi har då alltid en erfaren representant på plats som hjälper till med mottagandet. Djuren klarar som regel flygresorna mycket bra.

Precis som människor reser nu även hundar och katter med pass. Detta pass innehåller formella uppgifter på engelska / rumänska som födelsedatum och chipnummer.  Passet fungerar också som hälsobok och innehåller all information om hundens vaccinationer, avmaskning samt anti-parasitbehandling. Här anges också resultaten från de blodtester som görs gällande av mygg / fästingburna sjukdomar. Katternas pass innehåller liknande information.

Hundarna / katterna eskorteras alltid av en passagerare – vanligtvis från svensk sida. Det är ofta styrelsemedlemmar eller andra föreningsaktiva som reser, men vi ger även vanliga hundägare och medlemmar möjligheten att på detta sätt få besöka hundarnas hägnmiljö och det kringliggande samhället i Rumänien. Vid dessa besök uppdaterar vi oss gällande de individuella hundarnas / katternas utveckling för att kunna erbjuda potentiella ägare bästa möjliga information.

%d bloggare gillar detta: