10 fantastiska år

Det var en fantastisk upplevelse i januari 2005 att få välkomna våra första hundar från Rumänien till Sverige. Lika fantastiskt känns det fortfarande – 1134 hundar och 11 katter senare.

Efter att ha kontaktas av SaraTurettas pappa hösten 2004 besökte jag och en kollega Rumänien – och chockades svårt av det vi såg. Det var hundar överallt; sjuka och skadade, lemlästade, döda hundar längs vägarna, utsvultna tikar med valpkullar i dikena, gamla hundar för svaga för att orka resa sig. Mitt i allt detta elände, ett litet, primitivt men välskött hägn fullt med hundar i desperat behov av hem – för att kunna frigöra plats för de lidande hundarna på gatan. Sara som var vår värd gjorde ett stort intryck med sitt mod och sin ärlighet.

Det fanns på den tiden inget hotell i Cernavoda utan efter en middag som var svår att få ner med alla svältande hundar utanför fönstret, inkvarterades vi på stadens sjukhus – i ett rum komplett med syrgastuber och vippsängar, ”Cernavoda Hilton”. Det var svårt att sova då hundar skällde och gnällde av smärta utanför. Vi satt rakt upp i sängarna och grät stor del av första natten – sedan bestämde vi oss. Vi behövdes – och vi hade det som krävdes. Vi hade erfarenhet av gatuhundar. Vi hade en liten men väl fungerande organisation. Vi hade viljan och urkraften att inte lämna detta bakom oss – utan att ta det till oss och göra skillnad för så många individer vi bara kunde. Och det gjorde vi!

Under de 10 år som gått har samarbetet med SaveTheDogs cementerats. Vi har byggt vidare på en början där hem för hundarna var vår enda uppgift, till att kunna lämna betydande ekonomiskt bidrag till vård och verksamhetsutveckling tack vare våra svenska donatorer. Information om situationen i Rumänien har cirkulerats och många människor har anslutit sig till oss i kampen. SaveTheDogs har framstått som en ledande organisation vad gäller djurskydd i ett land där hundar behandlas som ohyra. Det nya hägnet Footprints of Joy är Rumäniens finaste och många mindre projekt syftar till att öka empatin för våra vänner djuren. Vi är stolta att få vara med i denna utveckling – och stolta över vår samarbetspartner, där Sara tilldelats medalj av Italiens president för sitt djurskyddsarbete. Vi är stolta över Hundhjälpen som står starkare än någonsin och fortsätter utvecklas. 10 år har passerat – och 10 nya börjar. Hjälpbehovet kvarstår och vi kommer att finnas här för våra skyddslingar.

Vi ser nu i varje större svenskt samhälle en eller flera av våra hundar. Vi räknar in vänner in i minsta by – och vi välkomnar flera. Vi önskar alla som arbetar för djurs väl ett bra arbetsår. Vi önskar alla djur att få respekteras och behandlas som kännande varelser. Hundhjälpen kommer att fortsätta att dra sitt strå till stacken.

Linda West – ordförande

Här finns bilder att se från Lindas första besök i Cernavoda!

%d