Rapport från höstlägret 2013

lagerrapport-2013Drygt tjugo personer samlades i Ljungslätt, utanför Göteborg, på Hundhjälpens höstläger i början av september. En hel helg skulle vi ägna åt att lära oss mer om hundar och att få umgås i lugn och ro.

Fördjupade och uppdaterade kunskaper om hunden som art, och om interaktionen mellan människa – hund, ser vi på Hundhjälpen som en naturlig och viktig förlängning av vår verksamhet. Vi är därför glada för att lägret blev så bra!

För att se bilder från lägret, klicka här. Nedan följer en personlig rapport från Hundhjälpens ordförande:

”Vädret kunde inte vara bättre. September är onekligen en härlig månad när solen lyser. Luften är klar att andas och grönskan har ännu ej gett vika för den annalkande vintern. Vi tog såklart många promenader in i skogen och de flesta hundarna kunde springa fritt. Några busade hej vilt, upprymda av att det var så många nya hundar på plats.

Maten var som vanligt vegansk för att passa alla och den smakade gott. En lätt panik spred sig för en kort stund i köket över undertecknades bidrag med obeprövade recept, men köksgänget tog det sedan med en klackspark när jag förklarade att ”huvudsaken är att vi blir mätta”. Nå, vi blev mätta och det smakade gott.

Hundarna skötte sig med bravur, förutom grannens hund som kom på besök. Denna mattjuv gick gladeligen igenom hundmatspåsar, sopor och väskor i sovsalarna så fort vi vände ryggen till. Några tyckte att grannens hund liknade min egen Genevra lite väl mycket, men det tyckte såklart inte jag.

Vi hade två föreläsningar under helgen. Föreläsarna kom bägge från Hälsa Hundcenter. Först pratade Jennifer om omvårdnad och akutsjukvård. Hon gick igenom hunden från topp till tå och gav tips, samt belyste olika signaler på ohälsa. Att ha med sig en liten akutväska på långa skogspromenader var något som hon rekommenderade. Om man inte har det, så är det åtminstone bra att ha minst två lager med kläder på överkroppen. En t-shirt kan vara räddningen vid många akuta skador.

Anna föreläste sedan om stress hos hundar och de problem som då kan uppstå. Ofta tror vi att stress handlar om när det blir ”för mycket” av något, men det handlar lika mycket om när det blir ”för lite” av något. Som exempel gav hon bland annat följande: en hund lämnas ensam i 6 timmar när matte/husse är på arbetet. Sedan får kanske hunden inte vara i sovrummet på natten, det blir ytterligare 7-8 timmar av ensamhet. På promenaden så pratar matte/husse i sin mobil… Det blir mycket ensamhet för hunden – som är ett flockdjur och beroende av gemenskap. I sammanhanget vill jag påpeka att det nu är bevisat att hundar blir lyckliga av att vi pratar med dem.

På kvällarna gjorde vi upp eld och pratade om smått och gott. En eld hör till ett läger och det var så trevligt att kunna samlas i en gemenskap där både människor och hundar mådde bra. Bara tanken på detta gör att jag redan längtar till nästa års läger.

På söndagen hade vi praktiska övningar i hur vi kunde aktivera våra hundar för att motverka stress och stressbeteenden hos dem, samt för att höja deras självkänsla.

Det var en fin helg som också innehöll många skratt. Men tyvärr hördes det under lördagen skott från fjärran och min Mariella tyckte då inte längre att det var så roligt. Mitt hjärta ville brista för henne när hon försvann in i huset och inte ville komma fram. Så orättvist, tänkte jag. Men på söndagen hörde vi ingenting och vi kunde alla vara tillsammans. Sherlock sprang lös från första stund och dyker upp på många bilder i galleriet, likt hackspetten i Kalle Ankas fotoexpedition i djungeln. Genevra lade nog på sig ett kilo efter denna helg… hm, kanske bäst att sluta min berättelse här.

Tack alla för en härlig helg och jag hoppas vi ses på nästa läger!” / Caroline

%d bloggare gillar detta: