Rumänien tar steget in i medeltiden

law-passed-2013-09-25Rumänien ignorerar vädjanden från hela Europa och väljer istället en barbarisk utveckling: gatuhundar ska fångas in och dödas efter 14 dagar.

Nyheten om författningsdomstolens beslut nådde inte bara de människor som befann sig framför domstolen i Bukarest sedan tidigt på morgonen idag, men också tiotusentals medborgare – i Rumänien och i Europa – som under de senaste veckorna aktivt har protesterat mot lagen.

Tack var alla protester ville 30 rumänska senatorer att lagen skulle prövas av den rumänska författningsdomstolen. Domstolen beslutade dock på mindre än fyra timmar att lagen om att döda hundarna, som godkändes av deputeradekammaren den 10 september, ej strider mot landets konstitutionella författning. Gatuhundar kan därför avlivas efter 14 dagar, om borgmästarna i de olika städerna inte avser att söka en annan lösning. Rent teoretiskt ska dock lagen också godkännas av landets president, Traian Băsescu. År 2000 var denne Băsescu borgmästare i Bukarest och lät år 2001 döda 144.000 av stadens herrelösa hundar, så någon förhoppning om att han inte ska godkänna lagen finns inte. Rent praktiskt så verkställdes lagen av landets många kommuner redan när lagen hade röstats igenom i kammaren, en intensiv hetsjakt på de herrelösa hundarna började då omedelbart. Även privatpersoner har tagit del i dödandet av hundarna,

”Inom 2-3 år kommer EU med stor sannolikhet att utfärda ett direktiv om sällskapsdjur och Rumänien kommer då att tvingas att revidera denna grymma och meningslösa lag. WHO (Världshälsoorganisationen) och OIE (World Organisation for Animal Health) har upprepade gånger avvisat massdödandet som en metod för att hantera populationer av herrelösa hundar.”, säger Sara Turetta från Save The Dogs. ”Men de rumänska politikerna fortsätter att medvetet ignorera dessa organisationers rekommendationer. Det är ett beteende som är svårt att förstå, eftersom det inte bara kommer att leda till ett oändligt lidande för tusentals herrelösa hundar, men det kommer också att skapa enorma sociala spänningar mellan djurvänner och de som vill bli av med hundarna”, avslutar Sara Turetta.

Save the Dogs har, tillsammans med många andra djurskyddsorganisationer, kontaktat företrädare för europeiska diplomatkåren och Sara träffade även Rumäniens ambassadör i Rom, Dana Constantinescu, den 23 september. Brev har skickats, adresserade till den rumänska regeringen från flera EU-parlamentikarier, från de största djurskyddsorganisationerna i världen (IFAW, Humane Society, WSPA och Dogs Trust). Även Angela Merkel har uttalat sig kritiskt om den nya lagen.

Sara Turetta kommer snart att åka till Rumänien för att höra sig för om viljan hos kommunerna Cernavoda och Medgidia gällande att fortsätta med kastreringsprogrammen, som genomförts sedan 2002 av Save The Dogs i de bägge städerna.

%d bloggare gillar detta: