Paniken sprider sig i Rumänien

craiova-2013-09-06Privatpersoner och flera kommuner väntar inte på parlamentets lagförändring, utan hörsammar presidentens upprop på att döda alla gatuhundar. Bilder rasar in på avhuggna hundhuvuden, hundar som översköljs med bensin och sedan sätts eld på, förgiftade hundar… Bilden t.v. är från staden Craiova den 6 september i år. Fortsätt att protestera!

Idag har myndigheterna, the Public Administration Commission in Bucharest, i hemlighet diskuterat gatuhundarnas öde. Djurskyddsorganisationerna informerades inte om mötet. I kommissionen har diskussioner skett om hur lagen ska ändras. I dagsläget är det förbjudet att döda friska hundar, men denna lagändring från 2008 har ej vunnit helt laga kraft och ser nu ut att ej implenteras överhuvudtaget. Istället vill man nu döda alla hundar direkt i uppsamlingshägnen. Frisläppande av kastrerade djur ska då ej tillåtas. Kommissionen har ej ännu kunnat enas om ett lagförslag att presentera för parlamentet.

Några borgmästare från olika städer, bl.a. Cernavoda och Medgidia, har dock meddelat att de har fullt förtroende för kastreringsprogrammen som metod för att få ner antalet gatuhundar.

Det har framkommit en annan version om vad som hände med pojken som antogs hade blivit dödad av gatuhundar. En pedofil hade våldfört sig på pojken och dumpat kroppen i ett område långt från parken. Länk till uttalandet från MEP Corneliu Vadim Tudor.

Här är en bra artikel från Huffington Post om vad som händer i Rumänien just nu och som även tar upp de enorma belopp som myndigheter och företag tjänar på i sin hantering av gatuhundar.

Här är en bra blogg, Occupy for Animals, som håller dig uppdaterad (varning dock för några otäcka bilder).

Vädjan om att stoppa det systematiska dödandet av gatuhundar i Rumänien från The Members of the Animal Welfare Intergroup.

Fortsätt att protestera!

Skriv på engelska till Rumänska Ambassaden: stockholm@mae.ro

Brevförslag och andra mailadresser hittar du här.

Rösta nej (nej = NU) här.

Petitioner:
Ask the Romanian government to stop the proposed mass killing of strays
Spune NU eutanasierii cainilor comunitari – PROTECTIA ANIMALELOR
Le respect des lois pour les animaux en Europe
Romanian Government: STOP mass killing dogs! Adopt mass sterilization!

%d bloggare gillar detta: