Framtiden för gatuhundarna i Rumänien

education

Rumänien har ca 2-3 miljoner gatuhundar. Dagligen får vi se bilder och filmer om hur dessa hundar behandlas på de mest otäcka sätt. Vissa bilder önskar vi att vi aldrig hade fått se… de är plågsamma att få ta del av. Att förändra situationen för hundarna kräver naturligtvis mer än att få några enstaka av dem adopterade och hjälpta till ett bättre liv i ett annat land. Det krävs kastreringsprogram för att få ner populationen av gatuhundar. Det krävs utbildning av skolbarn, att barnen får lära sig att djur är kännande individer. Det krävs ett politiskt arbete, både i Rumänien och internationellt, för att påverka makthavarna. Det krävs att man kan visa på ett annat sätt, en annan väg att gå…

Vår samarbetspartner, Save The Dogs, gör allt detta som nämns ovan. Det är därför Hundhjälpen stöder denna organisation och arbetar för att de ska kunna fortsätta i sin kamp mot det barbariska sätt som djuren behandlas på. På bilden ser vi exempelvis Sara Turetta undervisa skolbarn. Det är kanske där, hos de yngre generationerna, man måste börja för att få till en förändring. Men vi har också nåtts av nyheter att flera kommunpolitiker från andra städer nu har börjat göra studiebesök i det nya hägnet. En ny syn på gatuhundarna håller på att ta sin början…

Studiebesök har bl.a. gjorts från städerna Mangalia och Calarasi. Entusiastiska över vad de såg i det nya hägnet så har de nu slutat att döda hundarna i sina respektive städer. Men det är en lång, lång väg kvar att gå för Rumänien. Förändringar tar tid. Det viktiga är att stötta organisationer som Save The Dogs, som med sitt arbete visar på hur man kan arbeta på ett humant sätt. Denna förståelse är viktig för var och en av oss, annars är gatuhundarna dömda till ett evigt helvete.

En ny veterinärklinik ska byggas i det nya hägnet. Där kommer utbildning av veterinärstuderande att ske och lokalbefolkningens djur kommer fortsätta att erbjudas gratis veterinärvård. Kliniken kommer genom sin blotta existens bidraga med att höja gatuhundarnas status. Pressen och TV-stationer följer genom ständiga intervjuer och reportage arbetet som Save The Dogs gör.

Vill du skänka en gåva till byggandet av kliniken, sätt in en valfri summa på Hundhjälpens plusgiro 355 425-0 och skriv ”kliniken, ditt namn + PUL (om du vill att ditt namn ska stå med i gåvoredovisningen). Varje donerad krona går till arbetet för hundarna. Vi tackar varmt för din hjälp!

%d bloggare gillar detta: