Rapport om Hundhjälpens läger i Ärentuna

lager-2012En personlig rapport från webmastern
Jag har nu kommit hem och vilat ut från en härlig lägerhelg i Ärentuna, utanför Uppsala. Hundhjälpens första läger blev så lyckat som jag hade hoppats på, mycket tack vare den positiva inställning som våra deltagare hade med sig. 29 personer, med 51 hundar, hade samlats för att göra denna helg till en fantastisk upplevelse!

Varför ett läger?
Förutom att kunna träffas och umgås under en längre period, så vill Hundhjälpen med hjälp av ett läger även se till att sprida kunskap och förståelse om gatuhundarnas situation, samt om hundar som art. Vi tar hit hundar från ett annat land och har naturligtvis ett ansvar för deras välbefinnande. Vi följer därför upp hundarna och bistår med råd och hjälp när så behövs. För länge sedan undrade jag dock om vi inte kunde göra mer i vårt ansvarstagande och det var då tanken på ett läger kom upp. Ett läger med föreläsningar och praktiska övningar som kunde vidareutbilda oss hundägare. Sagt och gjort, lägret blev slutligen till verklighet och jag hoppas att det kan bli en återkommande tradition inom Hundhjälpen.

Föreläsningarna
Det var intressant att höra om kampanjen Gula Hund och om hur en djurhomeopat arbetar. Våra två huvudföreläsare, Kristina Hollox och Ingela Melinder, gav oss en djupare inblick i hur hundar uppfattar sin omvärld och varför hundar gör som de gör. Jag fick många aha-upplevelser, men också många ögon-öppnare för hur fel jag tänker i en del situationer. Vad gäller Ingela Melinder, så rekommenderar jag varmt alla att köpa hennes bok, ”Skippa ledarskapet”, som finns på denna länk: http://hund.nu/bocker-ekurser/skippa-ledarskapet-bok.html

Andra aktiviteter
Vi hade såklart en hel del andra aktiviteter, både inkallningsträning och andra lätta övningar som syftar till att få en bättre kontakt med sin hund. Tipspromenaden vanns av Eva och Jörgen. På schemat fanns naturligtvis också hundpromenader med jämna mellanrum.

Maten och lokalen
Ja, jag vill ge en speciell eloge till Helena (och Lisa) som slet i köket, vilken god mat ni lagade! En eloge även till Kine som fixade lokalen, inköpen och resor för de som skulle hämtas och lämnas! Ni fick stundom jobba hårt, men ni klarade ändå av allting så galant som man bara kunde önska.

Summa summarium
Vädret var fint större delen av helgen. Hundarna uppförde sig exemplariskt (vi fick beröm av vår instruktör Ingela som tyckte vi hade synnerligen trevliga hundar), alla sov mer eller mindre gott på sina liggunderlag och stämningen var på topp hela helgen. Överskottet från lägret, drygt 2000 kr, går till hundarna i Rumänien. Jag vill sluta denna rapport där jag började och tacka alla deltagare för en underbar helg! Ni är fantastiska människor, med fantastiska hundar! Se fler bilder från lägret i vårt galleri.

/Caroline

%d bloggare gillar detta: