Footprints of Joy – en glädjens dag!

foj-opening01

Efter år av kämpande har nu Sara Turettas stora dröm gått i uppfyllelse. Lördag 23 juni 2012 öppnade Footprints of Joy sina dörrar för Rumäniens hemlösa djur. Detta är en fantastisk byggnation – unik för landet och en mönsteranläggning för andra att besöka och lära av. Här kommer hårt prövade djur att få en fristad, tryggade från misshandel, svält och sjukdomar. Här kommer människor i landet att få lära sig handha djur och visa dem respekt. Härifrån kommer Hundhjälpens hundar att resa och lämna sina platser till förfogande för artfränder i nöd. Här känner vi ödmjukhet, stolthet och glädje – då Hundhjälpen och våra supporters / donatorer har haft en mycket viktig roll i verkställandet av denna djurens fristad.
Redan fredag kväll inleddes invigningsfestligheterna med en vegetarisk middag i Cernavoda. Ett 25-tal italienska donatorer hade på egen bekostnad flugit till Cernavoda för att närvara vid högtidligheterna. Från Hundhjälpen fanns jag, Linda, på plats samt Susanne Karlsson. Från Finland, Marianna Lammi. Glädjen stod högt i tak då alla närvarande förenades i sin omtanke om djuren. Efter en god natts sömn färdades vi alla i hyrd buss först till det gamla hägnet där Sara Turetta guidade och redogjorde för de svårigheter man genomlidit under åren, allt från en fientligt inställd omgivning till förödande översvämningar från floden Donau. Sedan fortsatte vi till Footprints of Joy, högt beläget på en kulle några km utanför Cernavoda. Vi samlades utanför ingången där Sara Turetta höll ett känsloladdat tal under de nationella flaggor som uppsatta på muren representerade givarländerna. Då hon klippte bandet för grinden blev jublet stort. Det hela var mycket gripande för oss som följt denna långa ”resa” på nära håll och vet vilka enorma svårigheter Sara har måstat utstå.

foj-opening02

Footprints of Joy ger en rysningar av glädje. Det är stort, luftigt och modernt. Borta är det gytter av skällande hundar som brukade möta oss. Hundarna bor nu i små grupper i fullt moderna kennlar, med en rymlig inomhusdel och en rastgård med ett planterat träd som inom några år kommer att skänka skugga i mitten. Personalens arbete underlättas av den praktiska designen som gör rengöring enkel och effektiv och där t ex vattenpåfyllning sker automatisk 3-5 ggr / dygn. Deras stolthet gick inte att ta fel på där de mötte oss i nya, snygga arbetsuniformer, så prydliga att vi liknade dem vid ett team kirurger. Varje kennel / inhägnad pryds av en skylt med namnet på den person / organisation som donerat pengar för just densamma. Det kändes underbart att se Hundhjälpens namn förekomma på så många skyltar. Hundarnas lilla lekpark som vi alldeles nyss samlat in pengar till pryddes även den av vår skylt. Många kennlar var även donerade till minne av någon persons avlidna hund vars namn prydde skylten.

foj-opening03

140 hundar från gamla hägnet flyttades dagarna innan invigningen till Footprints of Joy. De var ännu ovana vid miljön men det slående var det lugn och tystnad som rådde så fort den stora människomassan gått undan. Från de stressande grupper på upp till 30 hundar som förekom vid gamla hägnet är det nu inte mer än 5 större hundar som delar inhägnad eller upp till 8-10 små. Man har större möjlighet att flytta hundarna mellan grupperna för att garantera alla trygghet. Skygga hundar som tidigare alltid fanns i bakgrunden kan nu plötsligt ”ses” vilket leder till att de kommer att socialiseras. Personalen har en bra överblick över anläggningen och får en bättre kännedom om varje individ. På de få dagar hundarna bott där har redan flera skygga hundar låtit sig klappas. Vid gamla hägnet finns ännu kvar ett stort antal hundar som allt eftersom kommer att slussas vidare till Footprints of Joy. Likaså katterna.

Footprints of Joy erbjuder promenadyta och kommer att bli grönt och lummigt. Nya planteringar syns överallt. Ett stort antal omhändertagna åsnor och hästar finns också inom anläggningen där de har ändamålsenliga stallar och hagar. Utrymmen för vård av hundar, förvaring etc är ännu ej helt inredda men arbetet pågår. Markytan för det nya veterinärkliniken har märkts ut liksom den yta där små volontärbostäder kommer att uppföras. För dessa projekt saknas dock i dagläget finansiering och här kommer nu SaveTheDogs och Hundhjälpens nya uppgift – att med kraft bidra till projektens start och färdigställande. Mer om detta vid annat tillfälle. Låt oss nu bara GLÄDJAS gemensamt över denna underbara anläggning och allt vad den innebär för djurskydd och djuretik i Rumänien. /Linda

Se fler bilder från det nya hägnet och invigningen här.

%d bloggare gillar detta: