Om din hund kommer lös

Vid ett tillfälle tog det tre månader att få in en hund som hade kommit lös. Hunden sprang iväg mitt i vintern och kunde till slut fångas med hjälp av en fångstbur. Se till så att din hund inte smiter ut när en dörr öppnas, samt se till att du följer anvisningarna för halsband och koppel.

loshundHalsbandet ska sitta hårt och kopplet ska hållas i öglan, samt viras runt din handled. Flexi-koppel bör inte användas den första tiden! Vi har här sammanställt en lista på saker du kan göra om din hund kommer lös.

Observera: Om din hund är rädd och skygg, så få med följande information på affischer m.m.: ”försök inte fånga hunden själv, utan kontakta (ditt namn och telefonnummer)”.

 

 

 

Kontakta följande med upplysningar om hur hunden ser ut, när den försvann och var den sågs sist, samt ditt telefonnummer:

Polisen
Din HH- kontaktperson*
Vägverket
Lokaltrafik (bussbolag/tåg etc.)
Taxi
Vaktbolag i området
Brevbärare, tidningsbud
Brukshundsklubbar i området
Facebook HH-sida
Facebook-privatsidor
Ridstall i området
Jägarförbundet
Närradio/trafikredaktionen och lokaltidningar/gör efterlysning på större tidningars nättidningar
Djurskyddet /ev.hundstall och veterinärer/djursjukhus och lämna chipnummer.

*Hundhjälpen kan förmedla kontakter utifrån medlemsregistret till personer som bor i området där hunden försvann och som kanske kan hjälpa till att sätta upp lappar och gå ut och leta om det behövs.

Gör även följande:

– Sätt upp affischer i och utanför området, i affärer, bensinmackar, väntkurer, etc. för att få in tips om i vilket område hunden synts till.

– Sprid information muntligt till vänner och bekanta i området. Be vänner med hundar gå i området för att ev. locka till sig hunden eller för att möjligen få en skymt av den.

– Dela ut små lappar med ditt telefonnummer till alla som du träffar på som är ute med sin hund.

– Skriv efterlysning i egen och vänners bloggar.

– Kontakta Hundhjälpens webmaster för att lägga ut efterlysning med bild på hemsidan för att nå HH-folk som inte läser på forumet. Där kan även finnas länk med en affisch som kan skrivas ut av alla som vill vara med och hjälpa till att lappa.

Ut och leta:

Gå gärna ut kvällstid eller på natten då allt är lugnare runt omkring och grannskapet har blivit tystare och tryggare. Sitt gärna i närheten av hemmet eller där ni var när hunden försvann och ropa på hunden med namn eller annat lockrop.

Fundera på:

Försvann hunden nära hemmet, eller finns det något annat område där den brukat gå, som den kanske sökt sig tillbaka till? Kanske ett lite lugnare område än där den blev skrämd och sprang iväg. Åk/ gå dit hunden sist sågs ofta i början efter det att hunden rymt och gå hemåt ropandes. Fortsätt tills tips om var hunden synts till kommer in. Om ägaren har fler hundar sedan tidigare med sig ute och letar: titta på de andra hundarna om de markerar (nosar) eller är speciellt intresserade åt något håll ute. Ha dem gärna i lite längre koppel om det går och titta på deras kroppspråk.

Om inga tips kommer in:

Utöka successivt området med lappar, hunden kan ha sprungit i blindo och sen hållit sig kvar där den stannade.

Allt eftersom tips kommer in:

När man blir mer säker på var hunden rör sig bör man koncentrera sig på en plats, gärna nära ägarnas hem där mat läggs ut så att den håller sig i ett så snävt område som möjligt. Lägg gärna ut filt eller något annat hunden legat på inne. Försök att successivt flytta filten och maten närmare hemmet en liten bit i taget.

Om hunden uppehåller sig i närheten av hemmet så kan man kanske lämna en altandörr eller dörren till någon bod eller till garaget öppen med sovplats och mat så att hunden fortsätter ”komma hem” och håller sig kring huset.

Man kan även lägga ett doftspår med leverpastej smetat på bl.a. brevlådor, små buskar och hemma husets trapp för att hunden skall fortsätta att associera huset med maten. Berätta läget för de som bor omkring och be dem att låta hunden vara och istället kontakta dig om de ser hunden.

Om det behövs en fångstbur:

Lokalisera fångstburen, om den skulle behövas. Jägarförbundet och liknande organisationer kan vara behjälpliga vid sådana fall.

Det ska inte vara för många ute som letar närmast hemmet utan endast ägarna, som även preparerar trädgården/närområdet med köttbullar/falukorv på ställen där hunden synts till. Senare kan fångstbur sättas upp på detta ställe, då ska den goda maten bara finnas i fällan. Förhoppningsvis går hunden in i buren när den börjar bli hungrig eftersom den vet att det brukar serveras mat på detta ställe. Buren kan förberedas med kokt fårstek som stinker långt och länge och inuti läggs halm som hundarna är vana vid sedan tidigare. Grilla gärna i området, det blir en starkt matdoft av det som kan locka fram en hungrig hund!

När hunden visar sig:

Det viktigaste av allt när man väl ser hunden är att ha IS I MAGEN! Var måna om ert kroppsspråk. Gå inte rakt på, gör en liten böj och närma er litet från sidan, stirra inte. Hellre än att försöka gå fram: sitt ner, släng köttbullar på långt avstånd först, så att hunden blir intresserad, och vänta ut hunden. Rör er lugnt och försiktigt, stanna till litet, ta ett steg, stanna till, prata mycket lugnt eller var helt tyst. Undvik att luta er fram mot/över hunden så att den backar. Försök inte hugga tag i honom det första ni gör utan vänta tills ni etablerat en kontakt och kanske lyckats ge ett par köttbullar. Om fler hundar är med när rymmarhunden siktats: låt de andra hundarna leta godis och lek med dem. Man kan då lättare vinna mer förtroende, om inte annat så att hunden lättare kommer fram följande gång.

En variant man kan testa är att locka och se om hunden följer, det kan bli mindre hotfullt. Följer den så prata lugnt, beröm, strö köttbullar, fortsätt gå och locka i den riktning ni vill ha hunden. Om tillfälle ges, ta hunden med en lugn, säker och försiktig rörelse från sidan, underifrån om möjligt.

Tänk på:

Om ni kör helt slut på er själva orkar ni inte leta, och det är VÄLDIGT lätt hänt att man letar och letar tills man själv kraschar. Det kan ta några dagar innan ni får fatt i er rymmarhund, likväl som det kan ta bara ett dygn. Drick och ät ordentligt mellan varven, delegera letandet och låt någon ha en cykel. Se till att mobilerna är välladdade så att ni kan kommunicera! Om ni är flera så kanske ett par kan vila på dagen och leta på natten?

Ta hjälp av andra! Hundhjälpens webmaster kan göra en affisch, andra personer kan ringa till taxi, lokaltrafiksbolag, etc. Lämna därför sakliga upplysningar så att rätt information sprids.

Användbara länkar:

På Tassars forum specifikt för ägare till ”utlandshundar” finns flera personer som ofta hjälpt till att leta efter försvunna hundar, där kan man lägga ut en efterlysning.

http://www.tassartillsverige.net/news.php

http://vovve.net/Rastplatsen/hundforum.asp?fid=11

http://www.hittadjur.se

http://www.var-finns-min-hund.se/

%d bloggare gillar detta: