Gatuhundar mördas olagligt i Constanzas hundhägn!

I skräck bevittnar de ännu levande hundarna hur deras kamrater mördas, en efter en, för att sedan släpas ut och läggas ner på marken. Hundkropparna ligger i långa rader. Den sista resan blir i en sopsäck till en förbränningsanläggning.

constanza1

Videon nedan, som togs i smyg av Save The Dogs, visar verksamheten i det allmänna hägn som staden Cernavoda anlitar i sin jakt på gatuhundar. Hägnet är beläget i en närliggande stad, Constanza, och drivs av företaget Alfmob srl. Friska och kastrerade gatuhundar, som inte besvärar eller är till fara för någon, avlivas medelst injektioner i bröstkorgen.
Det är Hundhjälpens samarbetspartner Save The Dogs (STD) som under tre månader har dokumenterat vad som händer de hundar som fångas in och förs bort från staden Cernavoda – där STD sedan år 2002 bedriver sin verksamhet i form av kastrerings- och vaccinationsprogram, samt omhändertagande av hundar som ej klarar sig på gatan.

constanza3

Dessa tragiska bilder från hägnet Biobaza, som närmast kan beskrivas som ett koncentrationsläger för hundar, kommer inte som en överraskning för STD.

”Det har länge funnits misstankar om att hundarna som hamnade där fick gå döden till mötes, trots företagets och myndigheternas försäkringar om att så ej var fallet. Därför ville vi undersöka saken själva. Tyvärr så visade sig våra farhågor stämma”, säger Sara Turetta från STD.

Det är inte bara gatuhundar som fångas in. Hundfångare tar alla hundar som de ser, men företrädesvis de hundar som är lätta att fånga in. Företaget räknar kallt med att om någon äger en fångad hund, så kanske ägaren kommer till hägnet för att lösa ut den. På så vis tjänar företaget ytterligare pengar på sin vidriga verksamhet.

Invånarna i Cernavoda har för vana att ofta släppa ut sina hundar på dagen och STD har flera gånger blivit uppringda av förtvivlade hundägare vars hundar plötsligt har försvunnit spårlöst. En kvinna, vars hund inte längre syntes till, for till hägnet Biobaza för att leta efter sin hund och för att i så fall lösa ut den. Hennes hund fanns mycket riktigt i dödshägnet, men hon kom för sent. Hon hittade sin hund hängandes död i nätgallret där den hade fastnat och kvävts.

constanza2

Metoden för avlivning som används i dödshägnet är i sig mycket grym. Det händer ofta att det injicerade medlet hamnar fel och hela proceduren måste då göras om. Under tiden plågas djuret svårt. När hunden är död så läggs den i en sopsäck och kropparna transporteras därefter till en närliggande förbränningsanläggning – som får EU-bidrag för sin verksamhet!

Att avliva friska gatuhundar är dessutom förbjudet enligt rumänsk lag. STD kommer därför att polisanmäla företaget Alfmob och den veterinär som utför avlivningarna.

STD går idag också ut med ett pressmeddelande där de ber alla städer att omedelbart avbryta samarbetet med detta ökända företag. STD har även skickat bild- och videomaterial till pressen och alla rumänska TV-stationer.

I sitt pressmeddelande skriver STD att det är totalt verkningslöst att försöka lösa problemet med antalet gatuhundar genom att fånga in dem och döda dem. Myndigheterna borde istället satsa mer på kastreringskampanjer och införa böter för dem som överger sina djur.

Enligt rådande expertis världen över så är kastreringsprogram den mest effektiva, och humana, metoden för att bringa ner antalet gatuhundar. Tar man bort en hund från gatan genom att döda den, så kommer det en ny hund nästa dag och tar det lediga reviret i anspråk – problemet med antalet gatuhundar kvarstår därmed. Men myndigheterna i många kommuner i Rumänien vägrar än så länge att inse att deras avskyvärda jakt på gatuhundarna hör medeltiden till.

Obs: Videon innehåller obehagliga scener!

%d